MiR-Ungs arbeid mot rasisme og diskriminering fortsetter

Ungdommene som har deltatt i prosjektet avbildet på en benk i Slottsparken.

Høsten 2022 fikk MiR-Ung støtte fra Oslo Kommune og LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) for å gjennomføre prosjektet «Sammen mot rasisme og diskriminering» for andre gang. Prosjektet gikk ut på å øke bevissthet om ulike former for diskriminering og rasisme.

I løpet av fire samlinger fikk ungdommene inspirasjon til egne kreative bidrag og økt sin kunnskap om tematikken gjennom besøk til utstillinger, en kulturdag og en helgetur  til Utøya.

Under den første samlingen fikk vi besøkt HL- senterets utstilling om hverdagsrasisme. Vi lærte om hverdags- og usynlig rasisme gjennom deres interaktive utstilling der bidragsytere fortalte om hverdagsrasismen de opplever i videoformat. Utstillingen bestod også av eldre eksempler på reklamer og nyheter som tidligere ikke ble oppfattet som rasistiske. Dette syntes ungdommene, som var for unge til å ha sett eller hørt om disse eksemplene, var spennende og oppsiktsvekkende.

Det andre besøket gikk til bymuseets utstilling, «Skapet», om skeiv kulturkamp i Norge. Utstillingen rommer Norges største samling med skeiv kunst. Kunsten bestod av gamle og nye verk laget av både majoritet og minoritetsnordmenn.

I den tredje samlingen fikk ungdommene delta på kulturdag hos Historisk museum i regi av Atlas Kompetanse, stiftelsen RKF og Foreldrelandsbyen. I løpet av besøket lærte vi om hvordan man kan bruke kultur i kampen mot rasisme og diskriminering

Prosjektets siste samling var en helgetur til Utøya med omvisning fra 22.juli-senteret. Der lærte vi om øyas lange historie og terrorangrepet 22. juli. Ungdommene fikk muligheten til å dele sine tanker og bli mer kjent med demokratiprosesser under øvelser og workshops vi tok del i under besøket. 

I løpet av prosjektperioden tok ungdommene med seg inspirasjon fra de ulike samlingene og jobbet med egne kreative bidrag som vi viste fram under vår fest og utstilling den 16. november.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.mirnett.org/wp/mir-ungs-arbeid-mot-rasisme-og-diskriminering-fortsetter/