Eid al-fitr under koronatiden: vi gratulerer alle våre muslimske venner med dagen!

I dag feirer muslimer over hele verden Eid al-fitr, som er markeringen av slutten på fastemåneden Ramadan. I Norge bor det om lag 200 000 muslimer.

Mange er spente på årets markering på grunn av koronasituasjonen. Det meldes fra NRK at enkelte moskeer vil holde åpent, hvor de vil følge myndighetenes retningslinjer for hvor mange som kan samles i ett lokale . Det ser likevel ut til at de fleste moskeer har valgt å holde stengt.

Taha Hussein

Vi har spurt nestleder i MiR sitt styre, Taha Hussein, om hva han tenker om årets Eid-feiring.

Hva pleier dere å gjøre på Eid?

– Vi gjør klart alt som må gjøres klart, så går vi til moskeen. Etter at vi har vært på moskeen så går vi rundt i byen og finner på hyggelige ting med barna. Vi spiser is og sjokolade. Etter det går vi hjem. Vi tar også kontakt med familien i Sudan. Vi pleier ikke å gjøre så mye mer, bare små samlinger.

Hva skal du gjøre nå på søndag?

– Jeg vil undersøke om det er en moske som er åpen, men jeg tror vi kommer til å be hjemme. Men vi skal gå ut etterpå! Vi tar med barna og spiser noe godt. Vi prøvde også å invitere noen hjem til oss, men de hadde allerede avtale, så det blir ikke flere enn familien hjemme.

Hva er det mest triste med Eid-feiringen under koronatiden?

– Bønn er den viktigste tingen. Bønn, og det å gå i moskeen. At moskeene ikke kan være åpne syns jeg er veldig trist. Der møter man folk som man kjenner. Det er kjempehyggelig, men det får vi ikke til denne gangen.

Selv om det blir annerledes i år, understreker Taha at det blir fint med feiring: – Eid er alltid positivt, så litt er også bra. Det er hyggelig uansett!

Vi i MiR syns det er gledelig at NRK har bestemt seg for å lage en storstilt direktesending av Eid al-fitr nå i dag. På grunn av koronasituasjonen så blir det også planlagt alternative måter å møtes på. På Tryvann i Oslo vil det for eksempel bli arrangert ”Drive-in-Eid”-fest, hvor 250 biler kan få med seg underholdning og fest fra bilsetet.

Vi anbefaler også alle å se NRK-programmet Ramadan med Noman, hvor fem kjente muslimske stemmer møtes og forteller om sin opplevelse av Ramadan.

Kilder:

Nrk: https://www.nrk.no/norge/slik-blir-arets-id-feiring-preget-av-korona-1.15021197

Nrk: https://www.nrk.no/kultur/for-fyrste-gong-blir-det-id-sending-pa-vesteuropeisk-tv-1.15024888

Permalenke til denne artikkelen: https://www.mirnett.org/wp/eid-al-fitr-under-koronatiden-vi-gratulerer-alle-vare-muslimske-venner-med-dagen/