Tilbake til Innvandrerfamilier ut i naturen

Helsefestivalen ble en stor suksess!

 

20. og 21. september ble Helsefestivalen arrangert, med seminaret ” Sosial ulikhet i helse – Hvordan ivareta fysisk og psykisk helse for alle?” på fredagen, og en storstilt feiring med  helse i fokus på ”Åpen dag” på Youngstorget på lørdagen.

MiR var en av hovedarrangørene, i lag med THI – Tverrkulturell Helseinfo, Link Oslo – senter for selvhjelp og mestring og LHL – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Fagseminaret

Fagseminaret ble avholdt i konferansesalen hos Røde Kors i Oslo. Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl åpnet fagdagen med et innlegg om kommunens arbeid for helse og helserettede tiltak, men hun belyste også forskjellene som er i byen, blant annet med henvisning til statistikken som viser forventet levealder i de ulike bydelene i Oslo.

Byråd Tone Hellevi DahlDen profilerte legen Wasim Zahid inntok rollen som konferansier for dagen, og hadde også et innlegg om kosthold og livsstilssykdommer hos innvandrere.

Professor i sosiologi, Annett Arntzen fra Universitetet i Sørøst-Norge, ga en grundigere innføring i viktige helsedeterminanter, også utover de rent geografiske. Hun påpekte blant annet at det er viktig å se på helse i en større samfunnssammenheng hvor man også må snakke om ressursfordeling, inntekt, makt, kontroll over eget liv, utenforskap, arbeidsmiljøbelastninger, stress og usunne levevaner. Arntzen påpekte at det er store sosiale forskjeller i helse, og at ulikhetene øker.

 

sosiolog Annett ArntzenPer Wenneberg, fra stiftelsen Caritas Norge, delte erfaringer fra arbeidet de gjør for å hjelpe og støtte særlig polske og spanske menn som har arbeidsinnvandret til Norge. Polske menn er en stor innvandringsgruppe som ofte fortrenger sine helseproblemer, det være seg fysiske så vel som psykiske. Det er også en gruppe som ofte lever av midlertidige oppdrag, og i økende grad som ”ringevikarer” for eksempel i bygningsbransjen, noe som gjør det risikabelt å sjukemelde seg, med tanke på videre oppdrag.

Nina Torgersen, fra Helseforum for kvinner, delte sine erfaringer i deres arbeid med sosial ulikhet i et kvinneperspektiv. Marianne Millstein fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) snakket om nærmiljøets betydning for helse, og Hogne Øian fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) fulgte opp med innsikter fra deres forskning på uteaktivitet og friluftsliv i Oslos boområder. Anne-Grete Bjørlo fra LINK Oslo – Senter for selvhjelp og mestring, delte deres erfaringer med mestringsøvelser og viktigheten av å avdekke individets egenressurser. Leoul Mekonen, fra RBUP Øst og Sør, holdt et tankevekkende foredrag om hvordan livet i eksil kan fortone seg, og hvorfor det kan være vanskelig å få, og å ta imot, den hjelpen man har rett til i et nytt og fremmed land.

Dagens kulturelle innslag sto ”De psykt gode vennene” for. Bandets frontfigur Emil Magnus delte av sin personlige erfaring innen psykisk helsevern både gjennom musikken, tekstene og betraktninger han delte med oss mellom låtene.

Dagen ble rundet av med en interessant paneldebatt, under fanen ”Helse og det gode liv”.

”Åpen dag”

”Åpen dag” på Youngstorget ble en loset gjennom fra start til slutt av den fantastiske Safia Abdi Haase som konferansier (se gjerne videosnutten). Vi var heldige som fikk varaordføreren Kamzy Gunaratnam til å åpne dagen for oss, og varaordføreren ble med på mye av det øvrige programmet, blant annet etiopisk kaffeseremoni.

 

En rekke organisasjoner stilte med stand i telt rundt scenen, som Bydelsmødre Norge Helseforum for kvinner, Diabetesforbundet, Oslo LIN – Likestilling, Inkludering og Nettverk, OASEN – Kvinner Krysser Grenser (Norsk Folkehjelp), Capoeira CDO CTMV Oslo CM.Kleyton, Flerkulturell Doula (Oslo universitetssykehus), HivNorge, Aksept (Kirkens Bymisjon), MiR-Ung, Syklistenes Landsforening, Norsk Friluftsliv, Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO), SMISO Oslo, og selvfølgelig arrangørene LINK Oslo, senter for selvhjelp og mestring, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) Tverrkulturell helseinfo (THI) og Multikulturelt Initiativ og Ressursnettverk (MiR)

Artisten Nadia sang en nydelig sang på scenen og capoeiragruppen Capoeira CDO CTMV Oslo CM.Kleyton underholdt med imponerende koordinasjon og glede på scenen. Zumba-gruppen ved Helseforum for kvinner fikk hele Youngstorget til å danse i takt.

Det har vært to veldig begivenhetsrike dager hvor helse har stått i fokus, og vi takker for alle som har stilt opp for å gjøre Helsefestivalen 2019 til den suksessen det ble!

Helsefestivalen har fått støtte fra ExtraStiftelsen, Miljødirektoratet og Verdensdagen for psykisk helse.

 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.mirnett.org/wp/prosjekter/helse/innvandrerfamilier-ut-i-naturen/helsefestivalen-ble-en-stor-suksess-page/